Ehinacea - prirodni antibiotik

U alternativnoj medicini ehinacea slovi za izuzetno djelotvornu biljku i koristi se protiv mnogih bolesti. Posebno je djelotvorna kod čestih infekcija koje se zaliječe antibioticima, ali se ponovo vraćaju, kao što je slučaj kod ponovljenih infekcija grla, dišnih puteva, uha...

Uspješna je i kod liječenja gingivitisa, odnosno upale desni, kao i kod paradentoze. Preporučuje se i za liječenje afti, gljivičnih infekcija usta i crijeva. Stimulira jetru i bubrege u procesima detoksikacije, dok je dobra prevencija od bronhitisa, oboljenja prostate.

Ehinacea je moćan antioksidans i djeluje na kancerogene stanice. S vitaminom C i propolisom ima sinergično djelovanje, odnosno pojačava njihov utjecaj.Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.