Bokvica muška




Naziv: BOKVICA MUŠKA
Latinski naziv: PLANTAGO LANCEOLATA
Poznati nazivi: trputac muški,
mala bokvica, koncula, konjska rebra, žilovlak
.



Stanište: bokvica muška se često nalazi na pašnjacima i livadama. Nalazimo je i na rubovima raznih puteva i puteljaka, te na raznim zabačenim mjestima. Obično preferira suha pješčana tla.

Opis biljke: bokvica muška je višegodišnja biljka. Ona je ravna, dlakava po listovima a listovi se nalazi pri samom tlu. Listovi su suličasti i žilasti. Na listovima je naglašeno više provodnih žila. Cvjetna glavica je bez listova uglastog i uspravnog oblika. Njezin završetak je cvjetni klas zeleno smeđe boje. Cvjetovi su bijele boje.. Plod je dvosjemen.

Vrijeme cvatnje: ova biljka cvate od svibnja pa sve do rujna.

Ljekoviti dijelovi: za pripravljanje lijeka koristi se korijen, Listove koje treba brati prije cvatnje. Sjeme se skuplja kad sazrije. Bokvica muška ili trputac sadrži u sebi glikozide, uključujući acubin, tanin, silicij, cink i visoke razine kalija.

Ljekovita djelovanja: Radi svih ovih tvari koje smo nabrojali i još mnogo drugih tvari daju joj ogromnu moć u liječenju svih bolesti organa za disanje. Osobito pomaže kod nakupina sluznih izlučevina. Također ga koristimo kao lijek kod astme, kašlja, hripavca, upale plućnih vršaka i tuberkuloze. Jako je korisno ga koristiti nakon teških plućnih bolesti, jer pomaže pri obnavljanju pluća. Koristan je i pri tegobama kao što su gastritis, crijevni nametnici, pa čak i za vanjske čireve, ogrebotine i raznorazne rane.

Recepti:

Čaj: ovaj čaj se koristi pri plućnim bolestima.

Priprema : uzeti jednu malu žlicu svježeg ili osušenog lišća i prelijte ga sa 2 dcl. vrele vode. Čaj konzumirati 2-3 puta dnevno po 2 dcl. Čaj ne sladiti i piti ga polako srkajući ga.

Lijek za čireve i rane: listovi moraju biti svježe ubrani, na njih pospite malo papra i sitno nasjeckajte. Tako usitnjenu masu stavite na čir ili pak na ranu. Čir će ubrzo sazreti, a rana ubrzo zarasti.

Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.