Ružin ocat



Legenda kaže: Na dan vjenčanja indijska je princeza Nurmaha plovila sa svojim suprugom Dschahangirom , vladarom Mogula, po jezercu prekrivenom ružinim laticama. Očarana mirisom, namočila je svoj rupčić u masni sloj koji su latice ostavile na površini vode. To je bio trenutak rođenja ružina ulja

Ružin ocat se koristi za njegu kože tijela, naročito nakon tuširanja. Ružin ocat je vrlo ljekovit. Koristi se za ublažavanje odnosno liječenje opečenih dijelova kože. Razrijedite ružin ocat u omjeru 1:5 s čistom vodom i premažite opečena mjesta nekoliko puta na dan. Ponavljajte postupak svaki dan dok se ne izgubi crvenilo i koža poprimi prirodnu boju.

Priprema ružinog octa:

U posudu široka otvora uspite dvije pune šake suhih ružinih latica. Dolijte 1/2 l prirodnoga čistog jabučnog octa i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji 2 tjedna ili više tjedana na toplomu mjestu. Ocijedite kroz cjedilo i latice dobro istisnite. Potom još jednom ocijedite kroz cjedilo za kavu. Ružin ocat  čuvajte u tamnoj boci kao koncentrat a razređujte po potrebi.




Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.