Bokvica ženska



Naziv: BOKVICA ŽENSKA
Latinski naziv: PLANTAGO MAJOR
Poznati nazivi: trputac veliki, široki trputac,
velika bokvica, pitoma bokvica, bukvica, paskavica.


Stanište: bokvica ženska raste na livadama, zemljištima koja su zapuštena, također je možemo naći i na raznim stazama i putevima. Tako je možete naći u urbanim sredinama u pukotinama pločnika te sličnim staništima. Preferira vlažna tla ali možete je naći kako raste čak i na siromašnim dosta suhim zemljištima. Može se pronaći u nizinama pa sve do planinskih područja.

Opis biljke: to je višegodišnja biljka. Listovi bokvice ženske su prizemni, posloženi kružno oko biljke, širokog i ovalnog su oblika. Listovi su pomalo nazubljeni i sadrže u sebi do 7 žila. Cvjetna stabljika je uspravna i okrugla, a cvjetni klas okruglo duguljast.


Vrijeme cvatnje: ova biljka cvate od proljeća do zime

Ljekoviti dijelovi: kod bokvice ženske za lijek se koristi samo lišće.

Ljekovito djelovanje: ova biljka sadrži antiupalna svojstva, pa zbog toga koristi za liječenje rana i čireva. Posjeduje ista svojstva kao i bokvica muška, pa se koristi također za iste bolesti mada je bokvica muška bolja u liječenju tih bolesti.

Recepti:

Melem za jačanje organizma: potrebno vam je 1 kg. planinskog meda i 300 g. svježeg lišća bokvice ženske. Listove dobro operite, potom dobro osušite i usitnite ih u mašini za mljevenje mesa. Tako samljevene listove pomiješajte sa medom. Konzumirajte svaki dan prije jela jednu veliku žlicu ovog melema i ojačajte svoj organizam.

Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.