Sirup od bazge - prirodni lijek koji pobjeđuje viruse i zatvor




Početkom jeseni dozrijevaju ljekovite bobice bazge. Bobice bazge su jako zdravlje i pogodne za pripremu slatkih namaza, ukusnog likera, vina ili čak sirupa.

Bobice bazge sadrže antioksidanse, vitamine C i E, flavonoide, terpene i druge ljekovite tvari koje djeluju antibakterijski, antivirusno i diuretski.
Zbog toga će sirup od bobica bazge biti vrijedan sadržaj svake kuhinje, naročito kada dođe sezona gripe i prehlada, ali i kada vas muče zatvor, slabost, neuralgija, pa i stres.

Bobice bazge ne smiju se nikada jesti sirove jer su toksične te mogu izazvati otrovanje. Termičkom obradom se toksičnost bobica u potpunosti uništava te je sirup od bobica potpuno siguran za konzumiranje.
Sirup se radi od potpuno zrelih, sočnih bobica koje se beru početkom jeseni.

Donosimo vam recept za napitak koji će vam ojačati imunitet i podići razinu željeza u krvi, pomoći kod povišene temperature, a uz to je i jako ukusan. Ako ne stavite đumbir, sok mogu piti i djeca.

Sastojci za sirup od bobica bazge su: 
  • 1 kilogram zrelih bobica bazge, 
  • 1 litra vode, 
  • 0,75 kilograma šećera, 
  • 2 cm svježeg korijena đumbira, 
  • sok i korica od jednog limuna
  • 0,5 kilograma domaćeg meda.

Postupak pripreme: 

Bobice bazge prelijte vodom i stavite kuhati, a nakon što su se 15 minuta kuhale, maknite ih s vatre, dodajte naribani đumbir te sok i naribanu koricu limuna. Poklopite, pustite da odstoji 30 minuta te procijedite kroz sito. Procijeđeni sok zagrijte do vrenja, dodajte med, dobro promiješajte i dok je još topli, ulijte ga u čiste staklene boce.

Sirup od bobica bazge čuvajte na hladnom i mračnom mjestu, može i u hladnjaku, te koristite kao sirup za razrjeđivanje.






Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.