Kukuruzna svila — zea mays



Drugi nazivi:
koruza, kuruz, kuruza, turska pšenica.







Opis biljke:
Kukuruz je jednogodišnja biljka visine 1 1/2 do 2 1/2 metra. Stabljika je snažna, srčikasta sa širokim linearnim listovima. Muški i ženski cvjetovi odvojeni su na stabljici. Muški su cvjetovi smješteni u obliku metlice, na vrhu stabljike, dok se ženski cvjetovi nalaze u pazuhu donjih listova i izbijaju između lista i stabljike. Za vrijeme cvatnje iz lisnih omotača izbijaju nitasti ženski cvjetovi što se stvaraju u parovima, a nazivaju ih »kukuruznom svilom«.

Ljekoviti dio biljke:
Za lijek se upotrebljava kukuruzna svila a sabire se, u pravilu, prije oprašivanja. »Svila« se suši brzo u hladu ili veoma oprezno na umjetnoj toplini.

Ljekovito djelovanje:
Kukuruzna svila izvanredno je sredstvo za izlučivanje mokraće i veoma dobro i neškodljivo sredstvo za mršavljenje. Koristi se za liječenje bubrežnih bolesti i kod noćnog mokrenja. Ukoliko »svila« nije potpuno osušena, smanjuje izlučivanje mokraće, a pospješuje čišćenje. Koristi se, zatim, u liječenju vodene bolesti i bolesti mokraćnih kanala sklonih stvaranju kamenaca. Dobri se uspjesi postižu kod upale mokraćnom mjehura, upale nakapnice, srčanih bolesti s edemima te kod gihta i reumatizma. Kod oboljenja mokraćnih organa sa stvaranjem kamenaca, kod skupljanja vode oko srca i edema, isto tako je djelotvorna kod upale bubrega, mjehura, gihta i reume. Uspješno se koristi kod noćnog mogrenja djeca, ali i starih ljudi, kao i kod bubrežnih napadaja (kolika).

Priprema

Kukuruznu svilu raširite na pamučnu kuhinjsku krpu i osušite na zraku, ne na suncu. Kad izađe sva vlaga iz svile spremite je u papirnatu vrećicu.

Pripremanje čaja:

Šaku kukuruzne svile stavite u čajnik i prelijte sa dvije šalice vrele vode. Pustite da stoji 10 minuta, ocijedite i pijte. Može se staviti malo limuna.
Kod jako izraženih tegoba može se pripremiti 25g kukuruzne svile sa 1 litrom vode i piti umjesto vode. Kukuruzna svila skida masnoću, pomaže kod bolova u zglobovima, otjecanje nogu, pomaže kod noćnog mokrenja.
Može se koristiti u dijetama jer izbacuje sve štetne tvari iz organizma.




Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.