Kadulja - prva crta obrane od gripe



Prvi i najbolji napad koji preporučamo za gripu je kadulja. Zbog svojih svojstava i antivirusnih djelovanja kadulja je prva pomoć u obrani tijela.

Kadulja je ljekovita biljka. Ljekovitost kadulje spoznali su još stari Rimljani i antički Grci. U faraonskim grobnicama u Egiptu jedan od glavnih sastojaka smjese za balzamiranje bila je upravo kadulja. U srednjem vijeku spravljao se ljubavni napitak od listova kadulje, rute i latica ruže.

Čaj od kadulje zbog svog jačeg okusa kod nas se koristi i kao vodica za ispiranje usta . No, najčešće se kadulja koristi kao napitak za smanjivanje simptoma i liječenje većinu upala jer je baktericidna, posebno onih u usnoj šupljini. Pročišćava dišne organe, liječi upaljeno grlo, krajnike, te sluznicu u ustima.

Grkljanje i ispiranje usta kaduljom očuvat će vaše zube, te spriječiti pojavu neugodnog zadaha. Preporučljivo je da čaj od kadulje koristite osobe koje se pretjerano znoje, npr. mladi u pubertetu ili žene u menopauzi. Kaduljin čaj je dobar za smirivanje živaca, opušta mišiće te biste ga trebali piti ukoliko primijetite da vam neki mišić titra.

Kadulja sadrži tujon, koji ima antibakterijsko, antifungicidno i antivirusno djelovanje, što je vrlo efikasno kod upale grla. No, treba reći da tujon u većim količinama može imati i nepovoljni učinak, zato ne valja pretjerivati.

Stoga, kod prehlade ili blaže upale grla valja piti čaj od kadulje, sa ili bez meda, a ne odmah posezati za lijekovima. No, kod težih upala, kod većih simptoma, treba otići kod liječnika i konzumirati odgovarajuće antibiotike koje vam propiše liječnik!
 



Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.