Cikla, crvena repa, crvena blitva



Korjenasta dvogodišnja biljka koja prve godine u zemlji razvija korijen okruglog ili cilindričnog oblika jake crvene boje, a nadzemno rozetu velikih zelenih do crvenih listova prožetih crvenim žilama. Sljedeće godine razvija se stabljika s brojnim neuglednim cvjetovima skupljenim u paštitaste cvatove koji će donijeti sjeme i uginuti. Pripada obitelji lobodnjača. Poznata je prehrambena namirnica s ljekovitim svojstvima. Nastala je od divlje vrste, sea-beet, porijeklom s obala Europe, sjeverne Afrike i južne Azije. Divlji oblik cikle nije imao razvijen korijen, pa se upotrebljavalo samo lišće. I danas raste u širem obalnom pojasu Sredozemnog i Crnog mora.

Korijen se počeo koristiti prije 2000 godina nakon modifikacije, a prvi su ga u ljekovite svrhe počeli upotrebljavati Grci i Rimljani kao lijek za stvaranje krvi, te kod malarije. Koliko su je cijenili potvrđuje i činjenica da je otisak cikle nađen na srebru Apolona u njegovom hramu u Delfima. Proizvodnja korijena u današnjem obliku poprimila je veće razmjere u 16 stoljeću. Široka popularnost ove namirnice tada se iz Europe preselila i na ostale kontinente.

Dugo se vremena cikla pripremala najčešće ukiseljena za zimnicu. Međutim, njezina prava ljekovita svojstva dolaze do punog izražaja u svježem soku ili svježoj salati. Sok je slatkast, malo zemljani a tekstura mu je glatka i baršunasta. Mnogi zaziru od pijenja svježeg soka zbog njegove tamno crvene do ljubičaste boje.

Pomiješan sa sokom od mrkve, jabuke i naranče te sa malo meda izvanredno je ljekovit napitak. Prirodni je antianemik, antibakterik, antikarcinom, antipiretik, antioksidant, antisklerotik, detoksikant, diuretik, remineralizant.

Cikla je bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine B1, B2, B3, B6, C, te minerale magnezij, kalij, kalcij, fosfor, jod, željezo, sumpor, brom, litij, rubidij, celzij, stroncij i kobal. Ljekovitost cikle je i znanstveno dokazana. Medicinska istraživanja koja se provode potvrđuju da se zbog visokog sadržaja antioksidanata, željeza, bora te folne kiseline može slobodno svrstati u supernamirnicu.

Trudnice i buduće majke, pijte sok od cikle, jedite ciklu svježu na salatu uključujući i lišće. Cikla ima visoki sadržaj folne kiseline koja može spriječiti mnoge bolesti kod novorođenčadi. Folna kiselina jedan je od najvažnijih vitamina B skupine koja sudjeluje u izgradnji novih stanica i razvoju živčanog sustava fetusa.

Svježi sok od korijena cikle poznati je borac protiv kancerogenih bolesti, naročito leukemije zahvaljujući antocijaninu, tvari koja cikli daje crvenu boju. Antocijanin blokira rast tumorskih stanica i uspješno otklanja posljedice štetnog zračenja neutralizirajući slobodne radikale i sprečavajući oštećenje staničnog tkiva. Da bi rezultati u liječenju bili vidljivi, potrebno je piti 1 litru svježeg soka dnevno. Zasladiti se može medom. Sok je potrebno piti i dva mjeseca nakon povlačenja bolesti. Sok možemo lako sami napraviti cijedeći sitno naribanu ciklu preko gaze ili upotrijebiti sokovnik. U iscijeđeni sok dodati meda i dobro izmiješati drvenom kuhačom. Napitak je odmah spreman za konzumiranje.

Izvanredna kvaliteta elementarnog željeza iz cikle pomaže kod anemije, obnavlja i čisti krv. Tome doprinose i male količine kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B 12 koji je neophodan za stvaranje eritrocita.

Uspješno regulira krvni tlak i stimulira cirkulaciju za što su zaslužni betain i betanin koji povoljno utiču na krvne žile, smanjuju kolesterol i potiču rad jetre. Visoka razina nitrata u soku od cikle djeluje slično kao aspirin u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka te naslaga na krvnim žilama. Jedna čaša soka dnevno mogla bi vam pomoći u regulaciji krvnog tlaka i opskrbiti vas vitaminima, mineralima i enzimima koji će vam podići energiju i pomoći organizmu u čišćenju od otrova.

Kod problema masnoća u krvi dodajte soku od cikle svježe iscijeđeni limun. Sok pijte tri tjedna po 0,5 dl tri puta dnevno. Nakon toga napravite kontrolu masnoća u krvi.

Pijte sok od cikle da bi lakše i dulje vježbali. Betacyanin iz cikle povećava prijenos kisika u krvi čime nam daje veću energiju i izdržljivost. Dobra opskrbljenost tjelesnih stanica kisikom vrlo je važna i u izgradnji novih stanica i zaštiti od mnogih bolesti.

Cikla pospješuje rad probavnog trakta, naročito želuca, crijeva, jetre, žuči i mokraćnih organa. Također pospješuje rad nadbubrežne žlijezde.

Jod iz cikle vrlo je dragocjen i učinkovit kod ateroskleroze, a u kombinaciji sa selenom uspješno sudjeluje u usporavanju starenja i čišćenju organizma.

Sirova cikla lako je probavljiva, ljekovita, niske energetske vrijednosti – 45 kcal na 100 g svježe namirnice. Kuhanjem gubi svoja ljekovita svojstva. Da bi sačuvali ljekovitost možemo je najprije napola skuhati u malo vode i nakon toga ispeći. Očistimo je i pripremimo na salatu.

Cikla ima zagrijavajuća svojstva pa je stoga idealna namirnica za hladne zimske dane (ayurvedi).

Sok od cikle nemojte početi uzimati u velikim količinama već ga uvedite postupno. Početne velike količine mogu izazvati vrtoglavicu zbog eliminacije toksina iz organizma. Čišćenje organizma bit će uspješnije ako ćete uz sok uzimati više tekućine. Želimo li dobro sebi i svojim bližnjima nazdravimo svaki dan sa čašom soka od cikle. Nemojmo dozvoliti da i sami budemo dio statistike u kojoj 70 % Hrvata nepotrebno pije antibiotike i time doprinosi razvoju superbakterije.

Jačajmo imunitet čašom vitaminskog soka – soka od cikle. Sok je ukusan i djeci i odraslima. Ocijedite jednaku količinu cikle, mrkve, jabuke i limuna po želji. U iscijeđeni sok umiješajte meda prema želji. Super sok da se zaštitimo od virusa i bakterija u ovo tmurno vrijeme koje nam slijedi.

I još jedna stvar. Nemojte se uplašiti ako će vam mokraća i stolica biti crvenkasti. To je samo crvena boja cikle.

Priroda je naša prava ljekarna i za svako godišnje doba pripremila je ono što nam je najviše potrebno. Cikla je naše dragocjeno zimsko povrće koje zaslužuje da bude često na našoj trpezi a pripremiti se može na bezbroj načina.

Ciklu možemo upotrebljavati sirovu, kuhanu ili pečenu. Recepata za pripremu ima mnogo. Sirova, sitno narezana može se samo malo posoliti i preliti sa malo maslinova ulja i limunova soka. Kuhana ili pečena cikla, tanko narezana može se poslužiti sa prelivom od senfa. Pjenasto izmiješati 2 žlice maslinova ulja, 1 žlica senfa, malo octa i soli. Od cikle možemo napraviti krem juhu tako da ciklu skuhamo u posoljenoj vodi i usitnimo štapnim mikserom. Po želji s ciklom možemo kuhati malo krumpira, đumbira ili nekog drugog začina prema vlastitoj želji. Gotovu krem juhu ukrasimo vrhnjem. Uz pomoć njezinog soka možemo napraviti crvene palačinke.



Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.