Mladi luk je izuzetno moćan prirodni lijek




Mladi luk je izuzetno  vrijedna i zdrava namirnicom koja djeluje na tijelo iznutra i izvana.

Osim što pomaže kod prehlade i krvnog tlaka, mladi luk ima protuupalna svojstva, te djeluje protiv gljivica, stresa i umora i depresije. 

No osim što je cijenjen u prehrani mladi luk vrlo je učinkovit i na druge načine.

Upala grla
  • Izrežite luk na komadiće, a možete mu dodati i naribanog đumbira i soli te sve zajedno stavite u platnenu vrećicu ili krpu te zagrijte. Tako topli oblog umotajte u još jednu krpu ili ručnik te stavite na upaljeno područje (grlo, prsa, dlanove ili leđa).
Natečene noge
  • Mladi luk kuhajte nekoliko minuta. Sjeckalicom ga izmiksajte (ako treba dodajte vrlo malo vode), dok se smjesa ne pretvori u pastu. Takvom pastom namažite natečene dijelove nogu. Ovaj recept koristi se već stotinama godina i vrlo je učinkovit i djelotvoran.
Šmrkavi nos
  • Zgnječite luk i njegovim sokom natopite vatu ili blazinice. Zatim vatu stavite na nos i područje sinusa. Trebali bi osjetiti olakšanje priliko disanja a curenje iz nosa vrlo brzo prestaje.





Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.