Limun kao lijek




Limun (lat. Citrus x limon) poznat je kao lijek protiv bolesti krvožilnog sustava, migrene i starenja. Biljka limuna služi i za uklanjanje sunčanih i crvenih pjega, poboljšava ten, obnavlja kožu i kosu, pomaže protiv stresa, a stotinu grama limuna sadrži samo 26 kalorija.

Plod limuna sadrži 30 posto soka, u kome ima šest do osam posto limunove kiseline, kao i vitamina A, B i C. Svi sastojci limuna, ali prvenstveno vitamin C, jačaju kosti i vezivno tkivo, štite od infekcija, smanjuju sklonost pucanju kapilara te su važni u zaštiti zubnog mesa.

Limun je dobro uzimati i uz špinat, jer pojačava asimilaciju željeza iz njega. To se voće također koristi i kao čistač krvi, diuretik, sredstvo za smirenje živaca, pomiješan s medom pomaže protiv angine, a razblaženi limun koristi se protiv lišajeva i bradavica.

Još puno prije moderne faramakologije limun se koristio kao lijek. Prije svega, smatralo ga se učinkovitim sredstvom protiv krvarenja otvorenih i čišćenje zagnojenih rana. Limun je nezamjenjiv kod liječenja skorbuta što su znali još antički pomorci koji su na svako daleko putovanje uzimali sa sobom velike zalihe limuna.

Na Siciliji, koja je imala velike probleme s opskrbom pitkom vodom, oduvijek se u sve zalihe pitke vode stavljalo svježe polovice limuna. Ljudi su iz iskustva znali da limun dezinficira vodu, a moderna znanost je to potvrdila. Možda iz tog prastarog običaja proizlazi današnja navika da poslužujemo vodu s režnjem limuna.

100 g limuna pokriva 71% dnevne potrebe vitamina C za odraslu osobu i 7% dnevne potrebe kalija, 1% kalcija i 9% magnezija.

Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.