Kupus kao lijekKupus sadrži mnogo vitamina C, kalcija, kalija, vitamin A, B1, B2, te druge ljekovite sastojke. Zdraviji je sirovi kupus od kuhanog i zdravi su i ljekoviti ukiseljeni kupus i rasol...

Oblozi od kupusa djelotvorni su lijek protiv reumatskih bolova, posebice lumbaga i ishijasa. Kupusov list treba oprati, izrezati debele žile, listove izglačati valjkom ili bocom da budu ravni, staviti ih na oboljelo mjesto, pokriti suhom lanenom krpom i pričvrstiti zavojem. Oblozi se mijenjaju tri puta dnevno.

Protiv išijasa može se skuhati list kupusa i dok je još topao staviti na oboljelo mjesto. Listove kupusa možemo izglačati glačalom i zagrijane staviti na bolno mjesto.
Dva puta dnevno stavljaju se oblozi na rane od proširenih vena, i to od stopala prema koljenu.
Listovi kupusa se stavljaju na opekline, rane, čireve i na čelo protiv migrene.
Kod bronhitisa treba staviti tri-četiri lista kupusa na prsa i leđa gdje je bol najžešća, pričvrstiti zavojem i ostaviti cijelu noć.
Umjesto kupusova lišća za oblog može poslužiti i rasol. Oblog valja ugrijati i mijenjati svakih pola sata do 45 minuta, a ako jako nagriza treba ga razrijediti vodom. Taj oblog pomaže kod uboda kukaca, upaljenih vena i čireva.
Jedna do dvije čaše rasola pomaže kod kroničnog zatvora, upale crijeva, mamurluka i promuklosti.

Tri čaše dnevno pomoći će kod čira na želucu i dvanaestercu.

Rasol je vrlo ljekovit, no ne smije biti slan (ako je slan treba ga razrijediti vodom). Svakih pola sata jedna velika žlica rasola može pomoći pročišćavanju bronha od kroničnog kašlja - treba ga uzimati dulje vrijeme-4-6 tjedana. Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od crvenog kupusa, iako slično djelovanje imaju i sokovi od drugih vrsta kupusa.
Sirovi kupus, ako se često jede pomoći će kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i neuroze.Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.