Orah kao prirodni lijek



Orah u današnje vrijeme uspjeva širom Europe. Raste do 25 metara visine, sa velikim širokim stablom i velikom krošnjom. Početkom proljeća duge rese - muški cvjetovi, vise sa prošlogodišnjih grana, a nove imaju male zašiljene ženske cvjetove. Plod drvenasti orah ima gladak omotač koji dok sazrijeva mjenja boju od zelene do smeđe.


Za liječenje koristi se i plod i list oraha. List oraha za liječenje bere se u šestom i sedmom mjesecu i brzo suši na temperaturi od 40 c.

Listovi oraha su puni ljekovitih tanina, sadrže i naftakvinon, juglon, i flavonoide(hiperozid i kvercetin) zajedno sa askorbinskom kiselinom i esencijalnim uljima.

Zbog svog izgleda plod oraha podsjeća na mozak čovjeka , tradicijonalno se vjeruje da poboljšava cirkulaciju i koncentraciju, što je i točno. Ali najača orahova ljekovitost potiče iz njegovih listova koji sadrže astringent, ljekovite tanine i antibakterijski juglon. Ljekovi dobijeni iz listova oraha koriste se za liječenja dijareje i crijevnih infekcija, a poznato je da jačaju imunitet i poboljšavaju cirkulaciju. List oraha može da poveća količinu proteina, keratina kojeg ima u površinskom sloju kože, zato je djelotvorno sretstvo u liječenju akni, ekcema i bubuljica.

Oralna upotreba:

Za liječenje dijareje, poremećaja prouzrokovanim bakterijama u intestinalnom traktu.
priprema se kao čaj. Stavite 10 grama osušenih listova oraha u 1 litar vode koja kuha, ostavite da odstoji 15 minuta a zatim procjedite. Pijte 3-5 šalice dnevno.

Vanjska upotreba:

Za liječenje akni, ekcema, kožnih infekcija i bubuljica .
U ljekarnama možete kupiti već gotove gelove, kreme, tinkture ili tekuće ekstrakte.
Jedan od preparata nanesite na oboljelo mjesto.
Nije poznato neželjeno djelovanje lijekova od oraha.



Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.