Glog - Kad srce traži pomoć kaže glog



Ako u svijetu biljaka postoji specijalist za određene bolesti onda je to glog za poteškoće srca i krvožilnog sustava.

Glog različite vrste (jednoplodni, višeplodni, kineski bodljikavi glog espenhiero) Crategus sp. - priprada porodici ruža - Rosaceae.

U vodećim zemljama svijeta sa razvijenom biomedicinom, glog zauzima vrlo značajno mjesto. U kineskoj farmakopeji glog zauzima jedno od prvih pet mjesta..

Glog se nalazi u prirodnim preparatima protiv poteškoća sa srcem (jačanje slabog srca, tahikardija, aritmija). Glog je biološka četka za čiste i jake krvne žile, za čišćenje svih vrsta masnoća (kolesterol, trigliceridi). On je vrlo jak antioksidant i nedozvoljava oksidaciju lošeg kolesterola (LDL). Glog ima moć širenja krvnih žila što dovodi do smanjenja krvnog tlaka i boljeg snabdjevanja srca i mozga sa kisikom i hranjivim tvarima do 30%. Glog, također, uništava krvne ugruške, dobro djeluje na CNS (centralni nervni sustav) te je sigurno prirodno sredstvo za miran i dobar san.

Stroga njemačka "Komisija E" odobrava glog za liječenje srčanih oboljenja (angina pectoris), sprečavanje srčanog udara, smanjanja perifernog srčanog otpora, za liječenje intermitalne klaudikacije (slaba cirkulacija i bolovi u nogama).

Francuski znanstvenici su potvrdili 1995. godine da glog jača srce, potiče njegov pravilan rad, poboljšava dotok krvi u srce, jača srčani mišić, a opuštanjem mišića s prirodnim (nevjerovatnim) refleksom smanjuje krvni tlak kao i smirujući učinak na CNS.

U SAD-u gdje biomedicina sudjeluje sa 38% u liječenju, gdje su predviđena sredstva u budžetu za 2011. godinu za biomedicinu, glog možemo naći u preparatima za jačanje kapilara i krvnih žila te u sredstvima za bolji metabolizam i mršavljenje.

Aktivni sastojci gloga

Glog u značajnoj mjeri sadrži: flavanoide, amine (tiramin), proantocijanide (O.P.C.), steroidne saponine, triterpene, tanine, topivu celulozu, karotenoide, kolin, probavne enzime, vinsku i limunsku kiselinu, vitamine C, K, E.

Sadrži makroelemente: kalcij, kalij, željezo, mangan te mikroelemente: magnezij, bakar, cink, molidben, krom, aluminij, selen, nikal, jod i bor.


Indikacije:
- funkcionalni poremećaji rada srca (tahikardija, aritmija, slabost srca)
- prevencija infarkta srca i insulta
- biočišćenje svih masnoća u krvi - kolesterol, trigliceridi (također otapa kalcijeve pločice na krvnim žilama)
- za sniženje visokog krvnog tlaka
- za regulaciju rada srčanog mišića
- za bolju cirkulaciju srca, mozga, nogu
- jača kapilare i krvne žile (stjenke)
- jak antioksidans
- izvanredan za drenažu limfe (protiv celulita i bolesti zglobova)
- pomaže kod dijabetesa II (O.P.C.)
- pomaže jetri (protiv žučnih i bubrežnih kamenaca)
- za gastritis - sa smanjenom kiselinom
- za miran u ugodan san


Bolesti srca i krvožilnog sustava sudjeluju u smrtnosti u Hrvatskoj sa 52% (27.000 godišnje) i vodeći su uzročnik smrti. To su bolesti na prvom mjestu gdje si možemo sami pomoći.

Izvor: zdravljeprirode.hr




Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.