Peršin - prirodni lijek



Podrijetlom peršin dolazi iz mediteranskih zemalja, odakle se proširio u sve zemlje južne Europe. Prirodoslovci kažu da je pradomovina peršina Sardinija. Do kraja srednjeg vijeka peršin se koristio isključivo kao ljekovita biljka, da bi se kasnije kroz povijest proširio kroz gotovo sve kuhinje svijeta. Danas je peršin jedan od osnovnih začina, bez kojeg se ne može zamisliti niti jedna svjetska kuhinja.

Minerali i vitamini koje možemo pronaći u peršinu

Kod peršina je jednako koristan, odnosno bogat i korijen biljke i njezin list. U peršinu možemo pronaći najviše kalija, kalcija, fosfora, željeza, magnezija, mangana, bakra i drugih mikro elemenata koji su važni za ljudski organizam.

Peršin je dobar diuretik što znači da pospješuje mokrenje. Pogodan je za liječenje anemije jer obiluje željezom.

Dosta puta se peršin uspoređuje sa limunom, a glavni razlog je što je peršin bogat vitaminom C. Vitamin C se u dosta većoj količini nalazi u listu biljke.

Peršin je dobar za zdravlje

Peršin nam pomaže kod upale prostate, a stari su ga Egipćani još davno koristili kao sredstvo za liječenje bolesti bubrega i mokraćnih kanala. Također, peršin je dobar i za liječenje reumatizma, gihta te je dobar za reguliranje tjelesne mase.

Napomena: Peršin se ne smije koristiti u slučaju da osoba ima upalu bubrega. Ovo se posebno odnosi na sjeme peršina koje djeluje znatno jače nego list ili korijen.

Peršin povoljno utiče na rad jetre pa se preporučuje kod žutice i drugih oboljenja jetre. Dobar je i u prehrani dijabetičara.

Peršin je dobar za žene koje imaju bolnu ili neredovitu menstruaciju.

Napomena: Peršin se ne preporučuje dojiljama, jer on može smanjiti ili u potpunosti zaustaviti lučenje mlijeka.

Peršin protiv celulita


Jedan dobar recept za one koji se bore protiv celulita: Šest šaka narezanog lista peršina kuhajte dvije minute u dvije litre vode. Nakon toga procijedite, i kada je čaj mlak sa njim masirajte dijelove tijela sa celulitom. Masiranje neka traje 15 do 30 minuta. Mjesta sa celulitom, po mogućnosti, masirajte na večer pred spavanje pamučnom krpom namočenom u peršinov odvar, a zatim krpu namočenu u čaj od peršina ostavite da stoji preko noći na masiranom mjestu. Mokru krpu prekrijte plastičnom folijom i sve umotajte u suhu pamučnu krpu.

Peršin uklanja bore

Da bi uklonili bore uzmite dva dekagrama isjeckanog peršinovog lista i stavite ih u dva decilitra hladne vode i nakon 24 sata to procijedite. Natopite vatu u dobivenu tekućinu i sa njom lagano premažite dio oko očiju, usta i vrat. Ostavite kožu da se osuši, bez brisanja. Ovaj tretman ponovite nekoliko puta u vremenu od pola sata.

Što ranije započnete ublažavati bore vodom od peršina, učinak će biti bolji.

Čaj od lista peršina

Pet dekagrama svježeg peršinovog lista prelijte sa litrom ključale vode. Poklopite tekućinu i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte 3 do 4 šalice čaja tijekom dana. Ovaj čaj pomaže kod groznice, poboljšava izlučivanje mokraće i regulira menstrualni ciklus.




Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.