Neven



Neven je jednogodišnja biljka iz obitelji Asteraceae. Porijeklom je iz južne Europe i najviše voli rasti na sunčanim gredicama.

Neven je nezaobilazni stanovnik biološkog vrta, naraste do 60 cm i grmolikog je rasta. Cvate neprekidno cijelo ljeto, pa čak i nakon prvih mrazeva – ako je zima blaga može čak i prezimjeti na otvorenom, i tada je prva biljka koja cvate na proljeće u vrtu, isto tako je i zadnja biljka koja još cvjeta na jesen na vrtu.

Neven je ljekovita je biljka, njeguje i omekšava nadraženu i suhu kožu, čisti nečistu i masnu kožu, zatvara proširene pore i otklanja pjegice. Neven djeluje antibalterijski, antiseptički i protuupalno. Koristi se u mnogim kremama,a priprema se i kao tinktura, mast, ulje, čaj. Latice sadrže eterično ulje, a može se koristiti cijela biljka. Čaj od latica nevena, te mast od latica i listova mnogi smatraju čudotvornim lijekom. Stari Egipćani cijenili su neven kao biljku koja pomlađuje. Koristi se i u kulinarstvu – listovi i latice su jestivi, a latice dodane u hranu koriste se kao zamjena za šafran. Također se koristi i kao prirodna boja.
Na proljeće dok cvate, prvi cvijetovi cvatu u tako žarkim nijansama narančaste boje da djeluju pomalo nestvarno, kao da isijavaju narančastom bojom.

Čaj od Nevena

Zahvaljujući brojnim djelatnim sastojcima neven djeluje protiv bakterija, posebno onih na koži. Također sprječava razvoj gljivica.

Neven potiče prokrvljenost i razvoj novih stanica, pa se koristi za zacjeljivanje rana. Upotrebljava se izvana za ožiljke, upale vena, hemoroide i kožne bolesti.

Također, izvana se upotrebljava kod pojave akni, bradavica, čireva, ekcema i ozeblina.

Čaj od nevena koristan je kod želučanih tegoba, čira na želucu i crijevima jer je svojim djelovanjem povoljan za sluznicu.

Čaj od nevena pomaže regulirati mjesečnicu. Pije se tjedan dana prije mjesečnice, 2 do 3 šalice dnevno.

Pročišćava krv pa je pogodan za sezonske kure čišćenja.

Priprema: Ukoliko na uputama na pakiranju nije drugačije naznačeno, čajnu žlicu biljke ili filtar vrećicu prelijte s 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procijedite i pijte svježe pripremljeni čaj.



Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.