Unutarnja uporaba:
Sirovi peršin koristan je u liječenju slabokrvnosti jer vitamin C koji sadrži olakšava apsorpciju željeza. Potiče tek tako što pojačava aktivnost i izlučivanje želuca te poboljšava probavu i apsorpciju pa je odličan tonik, posebice tijekom oporavka. Njegovo opuštajuće djelovanje u probavnom sustavu olakšava nadutost i dispepsiju. Kao diuretik liječi zadržavanje tekućine i ubrzava izlučivanje otrovnih tvari iz organizma – odličan je lijek za artritis i giht. Čaj od peršinova sjemenja, pripravljen ukuhavanjem, opušta glatke mišiće u cijelome tijelu i olakšava glavobolje, migrene, astmu, grčeve u trbuhu i iritaciju mjehura. Potiče krvotok i dobro djeluje na živčani sustav, te ublažava letargiju i anksioznost. Vanjska uporaba: Zdrobljeno svježe lišće stavljeno na dojke tijekom laktacije ublažava oticanje i sprječava apscese. Uz to peršin ublažava ubode insekata i dobar je antiseptički oblog za posjekotine i rane. Sok od svježeg peršina može se rabiti lokalno protiv zubobolje i za sjajniju kosu.
Izvor, zdravlje prirode, monitor.hr