Prirodni lijek protiv peruti




Bijele ljuskice koje zaspu ramena i svrbež muče i one sa suhim i masnim tjemenom. Ne volite li kupovne šampone pokušajte probleme riješiti ljekovitim biljem i dobrom recepturom.

Kupovni šamponi protiv peruti sadrže cinkov pirition i ketokonazol koji djeluju i na simptome i na uzročnike prhuti. Antibakterijske supstance uništavaju bakterije tjemena i smanjuju mogućnost infekcije, no ovi šamponi su često vrlo agresivni i iritiraju tjeme. 

Prirodni lijek protiv peruti možete sami napraviti a sastoji se od:
  • sedam kašika sušene majčine dušice 
  • četiri kašike sušene lavande 
  • tri kašike sušene kamilice 
Sušeno bilje prokuhajte u pola šalice vode deset minuta. Procijedite i ohladite. Polovicu pripravka nanesite na čistu, vlažnu kosu i umasirajte u vlasište. Ostatak iskoristite slijedeći dan.  





Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.