Čuvarkuća - prirodni lijek

 čuvarkuća - prirodni lijek


Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka iz porodice Crassulaceae. Zovu je raznim imenima: gromovna trava, gromovik, vazdaživ, cmilić, glavotoć. Uzgaja se uglavnom kao ukrasna biljka, a ima i ljekovito djelovanje. Postoji veliki broj sorti. Vrlo je otporna na sušu i visoke temperature. Poznata je od davnina, čak se spominje u dokumentima Karla Velikog kao "biljka koju svi moraju uzgajati na krovovima kuća", jer je smatrano da štiti od vatre i udara groma. Zbog tog mita (lat. tectorum - na krovu) dobila je i svoj latinski naziv tectorum.

Čuvarkuća je zanimljiva biljka koja se često koristi kao lijek u narodnoj medicini. Interesantna je počevši od svog naziva, preko izgleda, pa do ljekovitih svojstava.
Naziv je dobila zbog narodnog vjerovanja da čuva i štiti kuću i porodicu od požara, bolesti, udara groma, vampira, vještica i ostalih nepoželjnih pojava.
Čuvarkuća je mesnata, sočna biljka, debelih, ovalnih listova složenih u rozetu. U sredini biljke razvija se cvjetna stabljika koja nosi skup, najčešće ružičastih, cvjetova.

Ljekoviti sok iz lista

Analizom je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno djeluju na imuni sistem. Čuvarkuća sadrži jabukovu i mravlju kiselinu i njihove soli. Njeno mesnato, sočno lišće bere se tokom ljeta, za vrijeme cvjetanja. Kao i kod aloje, za liječenje se koristi svježe cijeđen sok iz listova koji pomaže kod nervnog rastrojstva, padavice, nemirnih snova i dječjih strahova.
Svježe zdrobljeni listovi ili svježe iscijeđen sok blagotvorno djeluju na bradavice, čireve, rane i opekotine, kurje oči, ten i sunčeve pjege. Oblog od svježe cijeđenog soka listova čuvarkuće pomaže u ublažavanju bolova i smanjuje otok od uboda insekta.

Rastvara cerumen u uhu

Ipak, svjež sok čuvarkuće od pamtivjeka se koristi kao terapija za upalu uha i nagluvost, naročito ako je posljedica nakupljanja cerumena, čvrstog, žutog sekreta. Sok čuvarkuće ga rastvara, što automatski dovodi do popuštanja pritiska u ušima.
Ako vas muče bolovi u ušima, uzmite nekoliko listova čuvarkuće, prepolovite ih i iscijedite u uvo nekoliko kapi soka. On u ušnoj šupljini treba da stoji veoma kratko, ali to će biti dovoljno da bol popusti, a zatim potpuno prestane.
Kad je riječ o liječenju opekotina, potrebno je nešto više listića čuvarkuće iz kojih ćete sok istisnuti direktno na bolno mjesto, dok se za liječenje rana od udaraca, nagnječenja i otoka koristi mast od ove dragocjene biljke.

Mast za opekotine i rane

Od čuvarkuće možete napraviti mast koja pomaže kod opekotina i rana. U dublju posudu stavite šaku smrvljenih listića čuvarkuće, devet kašika vode i 200 grama sitno isjeckanog svinjskog sala, pa kuvajte na tihoj vatri dok ne počne da se odvaja mast. Kad se smjesa ujednači, procijedite je kroz sito i sipajte u porculanske posude. Sačekajte da se mast ohladi i stegne, pa posude stavite u frižider ili na neko drugo hladno i mračno mjesto. Ova mast se koristi za liječenje rana, a dobra je i za ublažavanje pjega od sunčanja.

Pomaže kod čireva na želucu

Ako imate čir na želucu ili obilne menstruacije, probajte čaj od čuvarkuće. Jednostavno se priprema i veoma je ljekovit. U četvrt litra vode stavite 12 grama osušenih ili 10 grama svježih listova čuvarkuće i kuvajte 15 minuta, a zatim procijedite i ostavite da se prohladi. Ujutro popijte šalicu čaja na prazan želudac, a kasnije na svakih sat vremena po jednu supenu kašiku, dok ne popijete pripremljenu količinu.
Ovaj čaj je dobar i za ispiranje usta ako imate afte ili ranice, te za ispiranje grla zahvaćenog gnojnom anginom.Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.