Rotkvice - prirodni lijek


Riječ rudhira na sanskrtu, ili rude, rudo ili reod na saksonskom, znače krv ili obojiti crvenim, a otud potječe naziv ove povrtne biljke, definiran bojom njena korijena. Rotkvice rastu u vezicama zajedno s lišćem, a uz povrtnicu ili crnu rotkvu, pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, koraba i kolerabica. Smatra se da rotkvica potječe iz južne Azije i da možda ima podrijetlo od divlje vrste Raphanus raphanistrum, koja raste uz obale Mediterana, a intenzivno se uzgajala u Egiptu u doba faraona. Kao prastara kulturna biljka, uzgajala se u Kini pred više od 3000 godina, a naročito su je cijenili Grci i Rimljani. U Francuskoj nije kultivirana sve do 16. stoljeća, a danas se najviše uzgaja u regiji Loire, gdje je dostupna tijekom čitave godine. Rotkvica spada u rijetke biljke koje nakon 20-30 dana sijanja daju vrlo jedar, sočan i hrustav korijen, ukusnog, pomalo reskog okusa. Rotkvica ima sličan biokemijski sastav kao i crna rotkva, ali sadrži puno manje gorušičine kiseline, i upravo je zbog toga ukusnija i lakše probavljiva.

Lako su probavljive, izvrstan su izvor vitamina C, a osiguravaju i prilično obilnu količinu kalija, folata i dijetalnih vlakana. Djeluju i na izlučivanje sluzi iz dišnih organa pa se preporučuju jesti pri prehladi, gripi, dišnim infekcijama i kašlju, a smanjuju i glavobolju. Svi oni koji se bore s kilogramima neka je uvrste na svoj meni jer nemaju puno kalorija, a brzo zadovoljavaju glad.

Ne gule se, a kada se izrežu na kriške, ne smiju dugo stajati jer gube aromu i vitamine. Zbog svoje hrskave strukture idealne su u svim hladnim i toplim salatama, sendvičima, tjestenini, a dobre su i u kombinaciji s egzotičnim voćem. Mogu se i pirjati, čime im crvena boja prelazi u ljubičastu, te glazirati i kao takve poslužiti uz mesno pečenje. Pomiješane sa sirom i začinskim biljem mogu biti izvrstan namaz za kruh, a od njih se uz dodatak luka, peršina, limunova soka, maslinova ulja, soli i papra može načiniti relish.

Ima ih u svim nijansama crvene, mogu biti i ljubičaste, crveno-bijele i potpuno bijele. Kakve god boje kupili, ne bacajte njezine listove jer su i oni jestivi. Listovi rotkvice mogu se poslužiti kao samostalna salata ili u kombinaciji s drugim lisnatim salatama, kao krem-juha, a mogu se pripremiti i kao prilog uz meso ili ribu poput blitve ili špinata. 

Svjež sok dobiven od rotkvice stari je narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučnog mjehura. Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, dišnih infekcija, te kašlja. Smanjuje glavobolju. Ne preporuča se osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.


Na 100 g rotkvica sadrži:
  • Kalorije: 16 kcal
  • Vitamin C: 14,8 mg
  • Kalij: 146 mg
  • Kalcij: 25 mg
  • Proteini: 0,68 mg
  • Kolesterol: 0 mg
  • Masti: 0,10 g
  • Magnezij: 10 mg
  • Vlakna: 1,5 g 


Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.