Bazga - prirodni lijekBazga ( Sambucus nigra) ili zova 

U dobra, stara vremena, najbliže kući rastao je grm bazge. 
"Ne bi smjelo biti kuće u kojoj žive ljudi, a da joj kućni prijatelj u blizini ne bude bazga.", poručuje Kneipp 

Od bazge se upotrebljava, prije svega, cvijet koji se suši za čaj. Djelovanje bazginog čaja cijeni se zbog jačanja obrambenih snaga organizma i kao izvrsno sredstvo za znojenje koje uvijek treba imati pri ruci čim se pojave prvi simptomi gripe ili prehlade. 

Čaj od bazge

Vrhom puna žličica cvjetova bazge prelije se sa dva decilitra vrele vode, ostavi poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim se što je moguće toplije popije i odmah legnemo u krevet i dobro se pokrijemo. Uz dvije vruće šalice čaja od bazge možemo na taj način provesti kuru znojenja koja će izliječiti mnoge prehlade i gripu već na samom početku.

Isti efekat možemo postići uz čaj od jednake količine cvjetova bazge i lipovog cvijeta koji će još pripomoći kod upale grla.
Ako čaju dodamo još i malo kamilice, usput ćemo izliječiti i tegobe sa želucem koje se često pojave prilikom viroza i prehlada.

Savjet:
U nijedan čaj koji koristimo kao lijek nikada ne smijemo stavljati šećer, pogotovo ne surogate kao što je umjetni šećer. Čaj je najbolje piti bez ikakvih dodataka, a ako netko baš želi popraviti okus čaja, dozvoljeno je staviti malo meda.

Sirup ili sok od bazge

Sastojci:
  • 30 velikih cvjetova bazge
  • 2 kg kvalitetnog meda 
  • 3 litre vode
  • sok od 4 limuna 
Priprema:
  • 30 velikih cvjetova bazge prelijemo s 3 litre vode i pustimo da stoji u vodi oko 24 sata
  • Dobro procijedimo i u tekućinu umiješamo 2 litre kvalitetnog meda. 
  • Kuhamo na laganijoj vatri oko 4 - 5 minuta, uz često miješanje dok ne zakipi.
  • Maknemo s vatre, dodamo sok od 3 ili 4 limuna i spremamo u pripremljene boce.
  • Sok ( sirup) od bazge čuvamo na hladnom i tamnom mjestu. 

Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.