Brokula, kupus i cvjetača najbolji saveznici protiv raka

zdravlje iz povrća


Vodeći talijanski gastroenterolog, prof. Attilio Giacosa i Jaak Janssensen, predsjednik Eurposke organizacije za prevenciju raka iz Belgije, sastavili su popis hrane koja se pokazala kao najbolje oružje u borbi protiv raka.

Dva priznata stručnjaka nakon godina istraživanja kažu da imaju čvrste dokaze kako je ova hrana idealna u kako u borbi protiv tako i u prevenciji karcinoma, a na samom vrhu liste nalaze su brokule, kupus, cvjetača i naranče. Navedena superhrana sadrži fitokemikalije i polifenole koji ubijaju kancerogene stanice, a profesori naglašavaju da se ti zdravi sastojci ne mogu nadomjestiti preparatima, čak niti onima na prirodnoj bazi.

Kod svake hrane, pa tako i superhrane, najvažnije je pripremanje. Naime, najzdravije povrće je sirovo, a ako se kuha onda bi to trebalo raditi  na pari jer se jedino tako od uništenja mogu sačuvati esencijalni sastojci.

"Dobro je poznato da su mnoge tvari koje se nalaze u voću i povrću zdrave za čovjeka. Posebno važne tvari su fitokemikalije i polifenoli. Uspjeli smo dokazati njihova zaštitnička svojstva, ali još uvijek ne znamo kako da ih ubacimo u čarobne pilule", prenosi Sunday Express riječi profesora Giacose.

Neke od biljaka koje su se pokazale kao iznimno dobre u prevenciji raka su između ostaloga i bijeli luk te mahunarke. Uz to postoje snažni dokazi da se crveno i bijelo vino znatno smanjuju rizik od oboljenja pa se muškarcima preporučuju dvije, a ženama jedna čaša vina dnevno. Vrlo korisno se pokazalo i riblje ulje (omega-3) koje bi se zbog poboljšanja cirkulicije trebalo konzumirati svakodnevno.

Stručnjaci smatraju kako je najbolji način borbe s različitim oblicima raka prevencija. To podrazumijeva prestanak pušenja, poboljšanje prehrane, rad na fizičkoj kondiciji i redukciju konzumiranja alkohola.


Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.