Ružmarin - sva ljekovita svojstva ovog mirisnog grmaOsim što ima glagotvoran učinak na mozak, odnosno pamćenje, ova mediteranska grmolika zimzelena biljka sadrži niz ljekovitih sastojaka...

Ružmarin je mediteranska grmolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svjetloplavih cvjetova.

Više od tisuću godina koristi se kao začin mnogim ukusnim jelima, međutim nešto manje je poznato da obiluje i mnogim ljekovitim sastojcima.

Doduše, poznato je da blagotvorno utječe na mozak što su pokazala i neka istraživanja, međutim to je samo jedna u nizu njegovih pozitivnih karakteristika!

1. Ružmarin smanjuje rizik od zloćudnih bolesti, primjerice raka kože. Da ulje ove mediteranske biljke ima blagotvoran učinak na kožu, potvrdila su mnoga istraživanja.

2. Pokazalo se da sprečava mnoge bolesti probavnog sustava, čak i rak debelog crijeva.

3. Ulje ružmarina sprečava i mnoga reumatske oboljenja.

4. Jača imunološki sustav.

5. Ružmarin ima blagotvoran učinak na dišni sustav.

6. Godinama se koristi u kozmetičkoj industriji. Jedan je od najvažnijih sastojaka preprata za kosu. Ukoliko takve pripravke pripremate kod kuće, pomiješajte ga s lavandom. Izmješajte otprilike 30 ml ulja ružmarina i oko 35 ml ulja od lavande, zatim protresite bočicu i spremite na tamno mjesto ili u bocu koja ne propušta svijetlo. Nekoliko kapi utrljate u četku i pročešljajte kroz kosu.

Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.