Borovnica

Naziv: BOROVNICA

Latinski naziv: VACCINIUM MYRTILLUS

Poznati nazivi: brusnica, borovnjača, borovnika, crna borovnica.

Stanište: porijeklo borovnice potiče iz sjeverne Amerike. Borovnica raste u šumama, možemo ih pronaći kako u bjelogoričnim tako i u crnogoričnim šumama. Također raste po planinskim guštarama i vrištinama.

Opis biljke: raste u malim grmovima koji su iznimno razgranati s čvorastim stabljikama i korijenom koji je puzav. Listovi su tanki, nazubljeni, ovalnog su oblika i imaju kratku peteljku. Cvjetovi su okrugli i zvonolikog su oblika. Boja cvjetova je svijetlo ružičasta. Iz cvjeta izraste plod koji je okrugli i veličinom i izgledom podsjeća na bob graška, ali je crno modre boje. Plod borovnice posjeduje veliku količinu antioksidanta.

Vrijeme cvatnje: od lipnja do kolovoza što ovisi o visini i položaju gdje ta biljka raste.

Ljekoviti dijelovi: listovi borovnice koji se beru u proljeće, prije sazrijevanja ploda i u jesen kada je plod pobran. Listovi se suše u sjeni i na prozračnom mjestu. Plodovi koji se beru ljeti, a njih sušimo na suncu ili pak umjetno (u pećnici).

Ljekovita djelovanja: listove borovnice upotrebljavamo protiv nastajanja mokraćne kiseline, povraćanja, proljeva, grčeva u želucu, kašlja te šećerne bolesti. Plodove borovnice koristimo protiv hemoroida, neuredne stolice te pomaže pri povećanju apetita. Suhe bobice pomažu kod zaustavljanja proljeva, dok svježe bobice uspostavljaju ravnotežu kod neuredne stolice.

Recepti: tinktura od borovnice i sirup od borovnice:

Sirup za sve želučane bolesti: 10 velikih žlica bobica od borovnice, 1 litra vode, 10 velikih žlica šećera. Bobice se kuhaju 15 do 20 minuta u vodi. Kada su bobice kuhane dodajte šećer i ukuhajte u sirup. Konzumira se 1 žlica prije jela i prije spavanja.

Tinktura protiv proljeva: potrebno vam je 1 litra alkohola jačine 60% i 20 grama borovnice. Borovnice stavite u alkohol dobro zatvorite bocu. Tako pomiješane borovnice sa alkoholom trebaju odstajati na suncu od 10 do 14 dana. Kada mješavina dovoljno odstoji ocijedite alkohol i njega konzumirajte po 40 kapljica u mlačnoj vodi. Ovaj lijek koristi i pri drugim bolestima.

Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.