Kamilica je prirodni lijek za sve

 Kamilica prirodni lijek


Kamilica se upotrebljavala još u antičkim vremenima. Egipćani su ulje kamilice utrljavali kod neuralgija i reumatizma zglobova. Zbog ublažavajućeg djelovanja na groznicu i snižavanja temperature, nazivana je cvijetom boga sunca.
Nosilac prirodne ljekovitosti kamilice je njeno eterično ulje, i glavni sastojak azulen. Smole, gorke materije, tanini, gume i neki drugi sastojci koji se nalaze u cvijetu dopunjuju djelovanje njenog eteričnog ulja, zbog čega cvijet ima kompleksno djelovanje. Azulen je ugljovodik koji ne postoji kao takav u biljci, nego se javlja i prelazi s vodenom parom prilikom destilacije. U raznim preparatima kamilice azulen se vrlo brzo gubi. Zato je najbolji preparat jak čaj. Terapijska upotreba kamilice je česta i raznovrsna ne samo u narodnoj već i u znanstvenoj medicini. Nije škodljiva ni otrovna.

Kamilica je jedno od najboljih prirodnih sredstava za liječenje zapaljenja kože i sluzokože. Kao antiflogistik, kamilica se preporučava za liječenje raznih opekotina, rana, čireva, za klistiranje, za zapiranje i ispiranje spolnih organa, iritiranih mjesta, očiju, nosa, ušiju, usta, za grgljanje i uopćte za sve osjetljive organe s kojima se mora oprezno i pažljivo postupati.

Pranje kose jakim čajem od kamilice pomaže oboljelom korijenu kose.

Kao čaj, daje se maloj djeci i dojenčadi protiv bolova i grčeva u stomaku i za umirivanje. Zbog toga kamilica ulazi u sastav mnogih čajeva protiv raznih tegoba nastalih od teškog varenja, nesanice i drugih smetnji.
Izaziva znojenje, što je važno za liječenje nekih bolesti. Poslije uzimanja kamilice utrostručuje se broj leukocita, olakšava se varenje, odstranjuju plinovi i s tim u vezi dosadna nadimanja i smetnje u organima za preradu, smanjuje sekrecija i upale sluzokože crijeva, zbog čega se upotrebljava protiv zatvora.

Kamilica u kozmetici
Nikako nemojte da zaboravite kamilicu kada je rijec o njegi i ljepoti. Jednom nedjeljno operite lice čajem od kamilice i vidjet ćete kako će vam koža lica dobiti ujednačen ten i zdravu boju. Kupka od kamilice i umivanje cijele kože čajem od kamilice takođe djeluju umirujuće.
Estrakt kamilice je dobar i za pranje kose, naročito svijetle. Od nje će kosa postati mirisna, meka i sjajna.

Za nervni sistem
Kamilica ima izvanredan uticaj na cijeli  nervni sistem. Poslije teške bolesti ili stanja iscrpljenosti ubrzo ćete se ponovo osjećati bolje i pronaći ćete unutrašnji mir. Čak i kada ste nervozni, svaki put popijte čaj od kamilice. Smirit ćete se prije  nego što bi nerviranje i bijes mogli da naškode vašem srcu. Preporučljivo je i da jastučić napunjen osušenom kamilicom držite kao toplu oblogu na bolnim mjestima. Patite li od nesanice, pokušajte prije spavanja popiti šalicu čaja od kamilice.

Način upotrebe kamilice

Pripremanje čaja: 
Jedna puna kašikica se prokuha sa četvrt litre vode i ostavi da odstoji kratko vrijeme.

Kupka: 
Za kupanje u kadi uzeti dvije pune šake, a za pranje lica i kose po jednu punu šaku cvijeta od kamilice, pa prokuhati i ostaviti da malo odstoji. Nakon toga dodati u kadu koju ste prethodno napunili vodom.

Obloge
Četvrt litre vrelog mlijeka prelije se preko jedne pune kašike kamilice, ostavi da malo odstoji, procijedi i upotrebljava za pravljenje toplih obloga.

Inhalacija: 
Puna kašika kamilice prokuha se u jednoj litri vode. Para se udiše ispod ručnika.

Ulje od kamilice: 
Jednu bočicu napuniti svježim cvijetom kamilice skoro do vrha (do tri centimetra od vrha) i preliti cijeđenim maslinovim uljem. Ulje treba da prekrije kamilicu. Bočicu dobro zatvoriti i ostaviti da odstoji na suncu 14 dana. Ulje čuvati u hladnjaku.


Upotreba ljekovitog bilja i njihovih pripravaka najstariji je oblik medicine. Danas u većem dijelu svijeta, liječenje ljekovitim biljem koristi se kao najvažniji način liječenja. Mnogi suvremeni lijekovi neposredno ili u djelomično promijenjenom obliku potječu od ljekovitih biljaka. U cijelom svijetu koristi se oko 20 000 ljekovitih biljaka, a od toga 1100 dobro je istraženo.